Natuurboerderij Lammerburen
info@lammerburen.nl Telefoonnummer 0594-591474 / 06-21667486
Nieuws

Aan het Reitdiep bij Lammerburen een vogelkijkhut/schilders-atelier. Klik hier voor een impressie.
 


Op 18 april 2013 is  Green-kids van Telekids op Lammerburen geweest. (klik hier)
Steenuilinformatie
De steenuilen komen langs een opening naast het uilenbord binnen en maken in het riet, wat nog onder de platen zit, een nestholte. De nestplaats verandert per jaar en het kan zowel in de grote schuur als in de bijschuur zijn.
Gewoonlijk verneemt men weinig van de uiltjes en ziet men hooguit een schim achter het glas van het uilenbord of ziet men van binnenuit een schaduw in de nok van het dak.
's Avonds zitten er wel regelmatig één of twee uiltjes op het dak of in een boom of zit er één op een paaltje. Steenuilen zijn wel eenkennig, want als er vreemden bij ons zijn, gedragen de uiltjes zich wat meer terughoudend. De timmerlieden die de informatieruimte hebben gebouwd, zagen nooit de uiltjes. Zodra hun busje het erf op reed, verdwenen de steenuiltjes achter het glas van het uilenbord.

Verder broeden er in de buurt nog kerkuilen en zo kan het voorkomen dat tijdens een wandeling 3 soorten uilen binnen het half uur gezien of gehoord worden. Dit is natuurlijk geen regel, maar de biotoop lijkt wel goed te zijn voor uilen.
Natuurboerderij Lammerburen heeft ook wel eens een nestje ransuilen in de tuin. In een oud niet afgemaakt eksternest of een kraaiennest worden dan jonge ransuilen uitgebroed en na een poosje zijn ze uit de directe omgeving verdwenen. In het voorjaar is er wat meer activiteiten van de steenuilen en hoor of ziet men de uilen vaker. Als het vrouwtje zit te broeden en later als er jongen zijn, gaat het mannetje eerder op jacht en dat kan op den duur al wel om vier uur 's middags zijn.
Van de jongen zelf vernemen de huidige bewoner niet altijd veel, maar soms kunnen er foto's van worden genomen. Dit gaat goed, totdat de jongen van de ouders hebben geleerd om op hun signaal zich te verstoppen en hun snavel te houden en dit leren ze heel goed binnen een week. Als de jongen eenmaal buiten zijn, hoort en ziet men de uiltjes nog een tijdje en dan verdwijnen ze op den duur. De jonge uiltjes worden uiteindelijk door hun ouders uit het broedterritorium verjaagd.

      

Lammerburen is de oudst bekende broedplaats van steenuilen in Groningen. Van een oude tante, die ook op deze boerderij is geboren, hoorde de familie Haack dat er in haar jeugd al steenuilen op Lammerburen broedden. De huidige bewoner herinnert zich uit zijn jeugd dat hij 's avonds soms niet kon slapen van het geluid dat de uiltjes maakten in het voorjaar.